Timp liber

De Vizitat! Focul Viu, o altă minune reprezentativă a judeţului Buzău.

Te pregăteşti de week-end sau concediu şi vrei sa vezi ceva unic în România?

Atunci te rugăm să citeşti acest scurt articol prin care dorim să îţi stârnim interesul de a vizita Focul Viu situat în satul Terca, comuna Lopătari, jud. Buzău.

După cum spune şi numele (focul viu), la această locaţie veţi fi umiţi să vedeţi flăcări care ies din pământ şi pe care care nu prea le poţi stinge. Dacă cumva ai reuşit să o stingi, vei observa că după cateva momente flacara se va reaprinde la loc şi vei fi martorul unui unic şi adevărat spectacol.

Înainte de a vă hotărî să porniţi către acest obiectiv turistic de interes national şi chiar international, e musai să ştiţi că pentru a ajunge la destinaţie va trebui să parcurgeţi un drum de aproximativ 20-30 minute pe jos, întrucât caracteristicile zonei nu vă permit deplasarea cu autoturismul.

Nu are rost să vă explicăm detaliat traseul pe care trebuie să îl parcurgeţi până în satul Terca, localitate pe a cărei rază teritorială se află Focul Viu, întrucât mai toată lumea dispune de telefon mobil pe care este instalată o aplicaţie de hărţi. Astfel pentru a parcurge un traseu cât mai scurt şi cu cât mai puţin mers pe jos trebuie să scrieţi în rubric destinaţie “Focul viu”, apoi să alegeţi opţiunea din com. Lopătari, jud. Buzău şi veţi fi direcţionaţi către incredibilul fenomen natural.

Odată ajunşi în satul Terca, veţi constata că la un moment dat se termină drumul iar dacă o să ajungeţi în timpul verii o să mai observaţi maşini inmatriculate în diferite judeţe ale ţării, acestea fiind semnele că sunteţi aproape de Focul Viu. Dacă în continuare nu vă descurcaţi cu aplicaţia dumneavoastră de hărţi trebuie să ştiţi că în preajmă puteţi găsi localnici, care de altfel sunt extrem de primitori şi vă vor îndruma şi chiar însoţi către zona în care pământul scoate flăcări. Trebuie să traversaţi râul Slănic pe o punte din lemn, apoi să urcaţi pe deal pentru aproximativ 15 minute.

Odată ajunşi la locul cu pricina veţi observa flăcările care ies din pământ şi care uneori pot ajunge şi la 40 de cm înălţime.

Acest fenomen este explicat de oamenii de ştiinţă ca un rezultat al gazelor emanate din sol care prin frecare, odată ajunse în contact cu oxigenul de la suprafața pământului, se aprind formând flăcările.

Este binecunoscut că aceste fenomen apar în zonele cu activitate seismică, aceasta având influență directă asupra flăcărilor, în sensul că acestea sunt mai mari, în timpul cutremurelor şi chiar înainte de producerea acestora. Localnicii vă vor povesti că înainte de a avea loc un cutremur flăcările cresc în înălţime, datorită presiunii mai mari a gazelor şi pot ajunge şi până la 2 m înălţime, prevestind astfel pericolul.

Pentru o privelişte mai încântătoare vă mai recomandăm să vă planificaţi traseul în aşa fel încât lăsarea întunericului să vă prindă la focul viu, însă e musai să fiţi însoţiţi de un cunoscător al zonei pentru a nu vă rătăci pe drumul de întorcere.

Dacă veţi planifica sa vizitaţi focul viu, toamna, o să fiţi plăcut surprinşi întrucât veţi putea culege fructe de padure, respectiv mure sau coarne.

Dacă sunteţi un iubitor al naturii şi doriți să vedeţi ceva unic în România, vă recomandăm să vă configuraţi traseul pentru a ajunge la Focul viu, merită efortul!

error: Alert: Content is protected !!