Stiri

Guvernul se joacă cu alocaţiile copiilor!

In data de 18.12.2019, Parlamentul României a votat Legea prin care alocaţiile pentru copii urmau să se dubleze, la acel moment legea generand multe polemici.  Legea prevede ca incepand cu luna ianuarie 2020 alocatiile pentru copii vor fi in cuantum de:

– 600 de lei pentru copilul cu varsta de până la 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap); 

– 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani; 

– 600 de lei pentru copiii cu handicap având varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani.

Premierul Ludovic Orban a anuntat inca din momentul votarii acestei legi în Parlament ca PNL si USR s-au opus acestor modificari întrucât impactul bugetar pentru aceste prevederi ale legii ar fi de 2 miliarde de lei iar bugetul nu-l poate suporta. Chiar si asa această lege si-a urmat traseul legislativ si a ajuns la promulgarea de catre presedintele Romaniei, acesta fiind cel care poate decide sau nu aplicarea ei. Pana in prezent, această lege nu a fost promulgata, ceea ce inseamna ca la momentul de faţă, nu se aplică. Presedintele Klaus Iohannis are varianta de a retrimite această lege in Parlament, însă trebuie să motiveze ce anume a stat la baza acestei hotărâri. Teoretic, legea ar trebui dezbatută din nou de catre parlamentari si respinsă ori adoptată cu amendamente sau chiar fara nicio modificare. 

Totusi, cuantumul alocatiilor pentru copiii cu vârsta până in 18 ani vor creşte cu aproximativ 7 lei/lună întrucât acestea se vor indexa cu rata inflaţiei conform unei alte legi ce este deja publicata in Monitorul Oficial.

Update 14.01.2020

În data de 14.01.2020, Preşedintele României, Klus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 ( legea privind alocaţia de stat pentru copii), precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 (Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap). Astfel noile sume prezentate mai sus, teoretic, ar trebui să intre în plată începând cu luna viitoare însă surse neoficiale precizează că Ludovic Orban doreşte amânarea măririlor cu şase luni, întrucât sumele de bani necesare nu au fost prevăzute în bugetul de stat.

Adauga un comentariu

Click here to post a comment

error: Alert: Content is protected !!