Timp liber

Tradiții şi superstiţii de Sfântul Ion!

In fiecare an, în data de 7 ianuarie, conform calendarului crestin ortodox, credinciosii din toata lumea il sarbatoresc pe Sfantul Ion iar mii de români își sărbătoresc onomastica.

Credinciosii tin cont de tradițiile și superstițiile legate de această sărbătoare, din cele mai vechi timpuri, aceştia respectându-le cu strictete.

Deşi este o zi de mare sarbatoare şi după cum spuneam mai devreme, mii de români îşi serbează ziua onomastică, la petrecerile pe care le organizaţi nu este bine să beţi vin roşu. Motivul este că această băutură amintește de Sfântul Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb şi numai cel sfințit la Biserică.

De asemenea în ziua de Sf. Ion nu se taie nimic cu cuţitul şi nu se mănâncă nuci, struguri, pepene şi usturoi.

Totodată tradiţia spune că în această zi de sărbătoare nu este bine să dai cu mătura, explicaţia fiind că prin folosirea măturii este tulburată liniştea morţilor.

Dacă în locuinţă aveţi o candelă să nu cumva să o stingeţi pentru că aceasta arde pentru bunăstarea în familia dumneavoastră.

De menţionat este faptul că sărbătoarea Sfântului Ion este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, astfel în această zi nu se spală, nu se coase , nu se face curat, această zi trebuind a fi dedicată rugăciunii.

.

În această zi, marcată în aclendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

cauta

Adauga un comentariu

Click here to post a comment

error: Alert: Content is protected !!