Stiri

Vaccinul anti-COVID-19: Mai trebuie să se vaccineze cei care au trecut deja prin boală?

Directorul medical al Spitalului Victor Babeş, Simin Aysel Florescu, unul dintre medicii care au avut coronavirus, a explicat la Digi24 dacă persoanele care s-au vindecat mai trebuie vaccinate.

„E un lucru care nu se ştie foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai trebuie să se vaccineze, ea având o formă uşoară a bolii. 

„Probabil că prin acel plan de vaccinare o să ştim mai clar, în momentul în care va fi vaccinarea în România. Medical vorbind, probabil că va fi necesară o determinare de anticorpi înainte. Şi în funcţie de cât de jos a scăzut sau n-a scăzut acest nivel se poate proceda la vaccinare sau nu”, a explicat medicul la Digi 24.

 Doctorul Simin Aysel Florescu are anticorpi şi spune că toţi cei care au trecut prin boală o perioadă de minim şase luni au aceşti anticorpi: „Sigur că ei pot să scadă, dar în acelaşi timp s-a observat că la cei care reintră în contact cu virusul, anticorpii aceştia cresc.”

 „Deci, deocamdată evoluţia este destul de incertă şi insuficient studiată. Nici n-a fost timp, n-a trecut niciun an de când a apărut această boală. Studiile sunt încă în curs. Dar, dacă ar fi să ne gândim la toate celelalte tipuri de infecţii respiratorii, chiar dacă anticorpii scad la nivele mici, memoria antigenului respectiv rămâne în limfocite şi cu ocazia unui nou contact cu tipul respectiv de antigen, virus sau bacterie reapar – în cele mai multe cazuri – aceşti anticorpi şi sunt eficienţi”, a explicat medicul. 

Întrebată dacă se va vaccina, doctorul Simin Aysel Florescu a răspuns că da: „Bineînțeles!”

error: Alert: Content is protected !!