Timp liber

Vulcanii noroioşi – merită vizitat în Buzău.

Prin acest articol vrem să vă captăm atenţia pentru a vă descrie una dintre minunile judeţului Buzău, ba chiar una dintre minunile lumii şi printre puţinele din categoria ei.

După cum probabil v-aţi dat seama încă din titlul articolului, în cele ce urmează vom povesti pe scurt despre Vulcanii Noroioşi, tocmai pentru a vă veni în ajutor în cazul în care nu sunteţi hotărât unde vă veţi petrece week-edul sau poate sunteţi în trecere prin judeţ către alte destinaţii turstice, caz în care ar fi şi păcat să nu vă abateţi din drum pentru a vizita şi aria protejata compusă din Vulcanii Noroiosi de la Pâclele Mari. Cand spunem că vă abateţi din drum nu va gandiţi că ne referim la o distanţă foarte mare, întrucât rezervaţia se afla în com. Scorţoasa, jud. Buzău şi se situează la 35 de Km faţă de centrul municipiului Buzău. De asemenea nu vă gândiţi că pentru a ajunge la această minune,  va trebui sa parcurgeţi vreun drum impracticabil printre munţi, deoarece rezervaţia se află la o altitudine de 322 metri.

Vulcanii Noroioşi de la Paclele Mari se întind pe o suprafaţă de aproximativ 15 hectare dintre care doar 4 hectare fac parte din rezervaţie. Dupa cum veţi fi informaţi de pe panoul aflat la intrarea în rezervaţie, aceştia au fost descoperiti in anul 1867, putem spune din greşeală, in timpul unor prospectiuni petroliere iar în anul 1924 au fost declaraţi Rezervaţie naturală.

Dacă v-aţi hotărât să vizitaţi această rezervaţie vă mai informăm că preţul unui bilet de intrare este unul modic, de câţiva lei, cu reducere pentru studenţi şi copii.

Cum s-au format vulcanii noroioşi

Vulcanii noroioși sunt creaţi de erupţiile gazelor naturale care provin de la o adâncime de peste 3.000 de metri. În urma combinației cu apa din pânza freatică,  gazele trec printr-un solu argilos şi împing spre suprafață amestecul de apă şi argilă. Acest amestec, care pratic este un noroi iese la suprafață și se usucă la contactul cu aerul formându-se conurile, asemănătoare unor vulcani. Noroiul ieșit la suprafață este rece, deoarece trece prin mai multe strate de argilă şi se usucă relativ repede în contact cu aerul.

Recomandări

Vă recomandăm să evitaţi vizitarea rezervaţiei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafaţă pe care se află Vulcanii Noroioşi va deveni una mocirloasă şi veţi avea nevoie de încălţăminte specifică, respectiv cizme de cauciuc.

De asemenea trebuie să ştiţi că există şi Vulcanii noroioşi de la Pâclele Mici însă aceştia sunt localizaţi în com. Berca, jud. Buzău (la doar câţiva Km de Pâclele Mari) însă după cum vă puteţi da seama încă din denumirea acestora (Pâclele mici), se întind pe o suprafaţă mai mica  şi nu sunt la fel de reprezentativi.

Ca un rezumat, Vulcanii Noroioşi, vă oferă o priveliste ce merita a fi vazută, atunci cand timpul este frumos, având o locaţie care poate fi uşor de vizitat.

error: Alert: Content is protected !!